NLP

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is ontwikkeld in de jaren 70 van de 20e eeuw en is ontstaan, nadat de oprichters therapeuten en psychologen hadden bestudeerd met uitzonderlijke kwaliteiten / bekwaamheden. Ze vroegen zich namelijk af waarom de meeste therapeuten en psychologen niet het gewenste resultaat behaalden en slechts een aantal wel. Deze therapeuten die wel succesvol waren zijn ze gaan modelleren.

Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden.

In tegenstelling tot therapie, waar er vaak wordt gekeken naar het waar, wat en waarom,  gaat NLP over het ontdekken 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Het gaat dus om de strategie om tot een bepaald patroon te komen. Op het moment dat duidelijk wordt hoe je bepaald gedraag vertoont, dan kan je hier iets aan veranderen.  Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes. 


Neuro

Linguistisch

Programmeren

Ons brein verwerkt ervaringen door onze vijf zintuigen:

- horen

- zien

- voelen

- ruiken

- proeven

Door middel van taal (extern en intern) verwerken wij onze ervaringen en communiceren wij naar osnzelf of naar anderen.

Je praat bijvoorbeeld intern tegen jezelf als je iets moois hebt gepresteerd of als je iets niet hebt behaald. Dat kunnen dan zowel positieve of negatieve suggesties zijn, met als gevolg positieve of negatieve patronen die worden "geprogrammeerd".

Hetgeen wij ervaren door onze zintuigelijke waarnemingen programmeren wij bij onszelf en anderen door middel van taal. 

Dat kunnen positieve patronen opleveren, maar ook negatieve patronen.